Το “menu” του εστιατορίου «Σουμελά» θα σας καταπλήξει με τις υπέροχες γεύσεις, εμπνευσμένες από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα! Με οδηγό την ποιότητα, το σωστό μαγείρεμα, το καθαρό περιβάλλον , το εξαιρετικό σέρβις και τις καλές τιμές έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιο απαιτητικών πελατών.

Στο εστιατόριο «Σουμελά» μπορείτε να δοκιμάσετε φαγητά της ώρας και “σούβλας” , όλα από εκλεκτά διαλεγμενα ντόπια κρέατα. Πρωταγωνιστής αυτών το κοκορέτσι , φτιαγμένο με μεράκι από τον ιδιοκτήτη κ. Χρήστο.

Υπέροχα είναι και τα “μαγειρεμένα” φαγητά του εστατορίου «Σουμελά» , όλα ψημένα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Γεύσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη φαντασία , το νέο με το παλιό , θα σας ταξιδέψουν σε έναν κόσμο γευστικής απόλαυσης. Κόκορας κρασάτος, γιουβέτσι σε πήλινο, λαγός στιφάδο , φαγητά μαγειρεμένα με αγιορίτικες συνταγές είναι μερικά από αυτά! Και για αυτούς που νηστεύουν ίσως η καλύτερη επιλογή είναι τα σπιτικά μαγειρεμένα λαδερά φαγητά, ή ο πολυσυζητημένος πλέον για τη νοστιμιά του τηγανητός μπακαλιάρος! Τεράστια είναι η ποικιλία των κρασιών που διατίθενται στην κάβα του εστιατορίου. Λευκό, ή κόκκινο, ξηρό, ή γλυκό, χύμα ή εμφιαλωμένο, σίγουρα θα βρείτε κάποιο που να ταιριάζει στις γευστικές προτιμήσεις σας.

Και τι καλύτερο το να τελειώσει κανείς το γεύμα του με ένα χειροποίητο ρεβανί παγωτό, ή με ένα από τα σπιτικά γλυκά κουταλιού! Για φαγητό, ή απλά για έναν καφέ το εστιατόριο «Σουμελά» σας υπόσχεται στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης κάτω από τη δροσιά των αιωνόβιων δέντρων που στολίζουν την αυλή του, με θέα την εκκλησία της Παναγίας Σουμελά και το απέραντο πράσινο του γύρω χώρου! Γιατί, όπως συνηθίζουμε να λέμε … το να επιλέγεις το καλύτερο είναι στάση ζωής!

Γεύσεις

Παναγία Σουμελά - Διαδρομή εικόνας Παναγίας Σουμελάς - Ιστορία Εικόνας Παναγίας

panagia soumela vermio veroiaTo πνευματικό κέντρο των Ποντίων, η Παναγία Σουμελά , βρίσκεται στο Βέρμιο, κοντά στο χωριό Καστανιά.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν αυτός που χάραξε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο και η  εικόνα της Παναγίας, βρέθηκε μετά το θάνατο του στην Αθήνα ,οπότε αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα.

Στο όρος Μελά στη Τραπεζούντα, στον  4ο αιώνα  ιδρύθηκε το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο . Με πίστη, επιμονή και  εργατικότητα, οι δυο  μοναχοί, μπόρεσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή μέσα στο βουνό.  Έτσι χτίστηκε η  ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, που σημαίνει Εις του Μελά-στου Μελά-Σουμελά.

Μέχρι σήμερα, η Παναγία αποτελεί τον οδηγό, τον παρηγορητή, τον συμπαραστάτη και το καταφύγιο  των Ελληνοποντίων. Επίσης, η Παναγία η Σουμελιώτισσα υπήρξε πάντα  ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας, καθώς και της αναζωπύρωσης της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των πιστών.

Ο ξεριζωμός των Ποντίων ερήμωσε  και τη Βίγλα της Σουμελιώτισσας .Τα ιερά κειμηλια, μετά τον ξεριζωμό των Ποντίων  τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης, ύστερα από ενέργειες του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η ιστορία της Παναγίας στην Ελλάδα αρχίζει από το 1951  οπότε, η εικόνα παραχωρήθηκε στο σωματείο "Παναγία Σουμελά" Θεσσαλονίκης, το οποίο και άρχισε την ανέγερση της Μονής, σε ένα επίπεδο του Βερμίου, πάνω από το χωριό Καστανιά. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο  σκοπός του όλου εγχειρήματος της ανέγερσης της Μονής δεν ήταν η ίδρυση στον ελλαδικό χώρο, ακόμη ενός μοναστηριού, αλλά η ανέγερση ενός προσκυνήματος που θα αποτελούσε σύμβολο και φάρο.


Σήμερα στην όλη περιοχή του μοναστηριού βρίσκονται  δυο εκκλησίες ,  δέκα ξενώνες με 620 κρεβάτια, ένα εστιατόριο, τουριστικά περίπτερα, βρύσες, τηλέφωνα, χώρους στάθμευσης, πλατεία, εκατοντάδες καλλωπιστικά και καρποφόρα δέντρα. Στη γιορτή του 15Αύγουστου, χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν από όλα τα διαμερίσματα της χώρας και το εξωτερικό!

Eπικοινωνία

Υπεύθυνος Μαλανδρής Χρήστος

Τηλέφωνα επικοινωνίας :

23310-88018 , 6972012622

powered by vgainoexo.gr